Pseudo-apărătorii presei au avut şansa să tacă, dar şi-au dat partizanatul pe faţă
20/07/2018
Pseudo-apărătorii presei au avut şansa să tacă, dar şi-au dat partizanatul pe faţă

Câteva organizaţii neguvernamentale care înfulecă bani de peste hotare, amăgind donatorii că presa în Moldova s-ar afla în pericol  au ştiut să tacă joi, când a fost agresată o jurnalistă de la Publika TV. N-au rămas indiferente însă vineri faţă de afirmaţiile lui Ilan Şor, care s-a arătat indignat că unele televiziuni nu relatează despre motivul protestului său, ci îi estimează centura.

Moldova este o ţară atât de liberă încât şi onegeurile de presă le pot spune baliverne donatorilor occidentali pentru a le obţine banii. Finanţele celea oricum sunt fixate în bugetele donatorilor hăt dinainte. Lucrurile în jurnalistica moldovenească s-ar desfăşura fără mari probleme, dacă aceste câteva onegeuri nu s-ar erija în postură de moralişti.

Astăzi aceşti neguvernamentali -- mai degrabă din plictiseală, decât mânaţi de o autentică râvnă pentru idealurile jurnalistice – se apucă şi postează o declaraţie în care îi dau o lecţie politicanului Şor la tema cum să te comporţi corect cu mass-media. Hai s-o scriem pe şleau! Cine i-a evaluat în dolari centura lui Şor şi a făcut ştire din asta? Versiunea online a Jurnal TV, televiziune despre care toată lumea ştie că aparţine naşului primarului, ratat din iniţiativă proprie, al Chişinăului, Andrei Năstase.

Pentru că nu mai mult decât cu o zi înainte, ortacii lui Năstase şi ai Maiei Sandu au plesnit-o peste mâini pe o jurnalistă de la Publika TV de i-a sărit microfonul! Şi renumitele organizaţii protectoare de presă au tăcut ca mâlcul în popuşoi.  Respectivii protestatari cu demnitatea deşteptată manifgestau în faţă Parlamentului.

Dar iată când pensionarii lui Şor – îngroziţi că Maia Sandu şi Andrei Năstase vor să le ia magazinele sociale – au venit de i-au luat în răspăr pe cei doi „proeuropeni autentici”, onegeurilor de presă le-a crăpat răbdarea imparţialităţii şi hai să contribuie şi ele la denigrarea inamicului.

Culmea aroganţei! Aceste organisme îl sfătuiesc pe Şor să se adreseze Consiliului de presă, un fel de inchiziţie autoproclamată, de credibilitatea căreia se îndoiesc până şi înşişi „inchizitorii”, iar bloggerii şmecheri folosesc respectiva entitate pentru autopromovare gratuită.       

Deci, ce au făcut organizaţiile de ocrotire a presei prin declaraţia lor didactică în adresa lui Şor? Dar nimic altceva decât că şi-au demonstrat pentru a câta oară ceea ce ştie tot politicianul şi jurnalistul în ţara asta. Partizanatul lor este cunoscut, iar lecţiile lor de etică mai pot prezenta credibilitate, să zicem, în compuneri de liceeni. Nu mai sus.

Sergiu Surugiu